ΕΘΝΙΚΟΣ ΥΜΝΟΣ

ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΤΙΚΕΣ ΑΡΙΕΤΕΣ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2015

ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΔΕΝ ΑΠΟΚΑΛΥΦΘΗΚΕ

amfipoli
του Γιώργου Ροδάκογλου
Σε μέλη Βασιλικής οικογένειας ετκιμάται ότι ανήκουν τα οστά των πέντε νεκρών του τάφου της Αμφίπολης. Η Ολυμπιάδα και δυο εγγόνια του βασιλιά Φιλίππου ΙΙ θάφτηκαν στον τάφο που κατασκεύασε η ίδια για τον Μέγα Αλέξανδρο.
Συνολικά βρέθηκαν 550 οστά αλλά οι σκελετοί δεν είναι πλήρης πλην του σκελετού που ανήκει σε γυναίκα. Έχει ύψος 1,57 ηλικία περίπου 60 χρόνων και το βάρος της ήταν περίπου 60 κιλά.

Πάνω από σφραγισμένο κιβωτιόσχημο τάφο εντοπίσθηκαν τα οστά άλλων τεσσάρων ατόμων δυο ανδρών 35 και 45 ετών , ενός βρέφους καθώς και καμμένα οστά άγνωστου ατόμου

Ο 35χρονος είχε ύψος 1,68 και ο 45χρονος 1,62 ο 35χρονος έχει χτυπήματα από μαχαίρι στην αριστερή κλείδα . Μεταξύ των οστών βρέθηκαν και οστά αλόγου

Σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Πολιτισμού οι ιστορικοί αποδίδουν κάποιες ταυτότητες στου νεκρούς ωστόσο αυτό δεν αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση.

Τα γυναικεία οστά αποδίδονται στη Ολυμπιάδα μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και όσο για τους δυο άνδρες εικάζεται ο πρόκειται για τους γιους του Βασιλιά Κάσσανδρου και της Θεσσαλονίκης που μονομάχησαν μεταξύ τους για τη διαδοχή.

Κανένα στοιχείο δεν αποδίδεται στο οστά του βρέφους αλλά και στα καμμένα οστά που εντοπίσθηκαν .'Όσο για τα οστά του αλόγου θεωρείται ότι ήταν θυσία προς τους θεούς.

Σύμφωνα με πηγές το Υπουργείου Πολιτισμού επεξεργάζεται το εξής σενάριο.
Ο τάφος την Αμφίπολης κατασκευάσθηκε από την Ολυμπιάδα προφανώς για τον Μέγα Αλέξανδρο. Η Ολυμπιάδα δολοφονήθηκε στην Πίδνα το 316 πχ δια λιθοβολισμού από τον Βασιλιά Κάσσανδρο.

Όταν πέθανε ο Βασιλιάς Κάσσανδρος τότε η Θεσσαλονίκη ετεροθαλής αδερφή του Μεγάλου Αλεξάνδρου και η Κλεοπάτρα κόρη της Ολυμπιάδας σύμφωνα με το σενάριο που επεξεργάζεται το Υπουργείου Πολιτισμού πήραν τα κόκαλα της Ολυμπιάδας και τα τοποθέτησαν στον κιβωτιόσχημα τάφο ενώ στη συνέχεια τις απέδωσαν μεγάλες τιμές.

Μετά το θάνατο του Κάσσανδρου οι δυο γιοι του μονομάχησαν για τη διαδοχή .Ο ένας σκοτώθηκε και ο άλλος απεβίωσε λίγο αργότερα .

Η Θεσσαλονίκη και η Κλεοπάτρα τοποθέτησαν πάνω από τον τάφο της Ολυμπιάδας και τους άλλους δυο νεκρούς καθώς και ένα βρέφος και άλλα και τα καμμένα οστά αγνώστου ατόμου.

Ο τάφος ήταν επισκέψιμος και κάποια στιγμή σφραγίστηκε για να εξαφανιστούν τα ίχνη που είχαν σχέση με την οικογένεια του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Οι οστεολογικές εξετάσεις θα συνεχιστούν ενώ θα γίνουν συγκριτικές εξετάσεις DNA και μεταξύ των οστών των δυο ανδρών προκειμένου να διασταυρωθεί η συγγενική τους σχέση με το Φίλιππο ΙΙ αφού ουσιαστικά πρόκειται για δυο εγγόνια του που είναι θαμμένα μαζί με την σύζυγο του Ολυμπιάδα. Παράλληλα αναμένονται τα αποτελέσματα της μελέτης των επιστυλίων. Στο ψηφιδωτό δάπεδο σύμφωνα με τις ίδιες πηγές τα στελέχη του υπουργείου Πολιτισμού εκτιμούν ότι ο ψυχοπομπός Ερμής είναι ο Μέγας Αλέξανδρος ο στεφανωμένος άντρας που οδηγεί το άρμα είναι ο Φίλιππος ΙΙ και στο χέρι του κρατάει την Ολυμπιάδα ως Περσεφόνη την οποία οδηγεί στο 'Αδη. Η προκαταρκτική μελέτη που δόθηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού είναι 52 σελίδες ενώ αναμένεται και δεύτερη ποιο εμπεριστατωμένη έρευνα που θα γίνει με άλλες μεθόδους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: