ΕΘΝΙΚΟΣ ΥΜΝΟΣ

ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΤΙΚΕΣ ΑΡΙΕΤΕΣ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Την 28η Μαΐου στο χωριό μας θα τιμήσουμε την μνήμη του Άγιου Δημητρίου του Νεομάρτυρος, εν Τριπόλει αθλήσαντος το έτος 1794.

Είναι παράδειγμα φιλοπατρίας και φιλοχριστότητος. Οι δυνάστες των Ελλήνων την εποχή εκείνη, δεν μπόρεσαν να κάμψουν την συνείδησή του, που έλαμπε από Χριστό και Ελλάδα.

Η κατάσταση μετά την επανάσταση του Ορλώφ (1770), ήταν πολύ δύσκολη για τους Έλληνες. Οι Τούρκοι, μίσθωσαν χιλιάδες Τουρκαλβανούς που έκαναν επιδρομή στην Πελοπόννησο και έσφαζαν όσους δεν μπορούσαν να αντισταθούν. Η μανία τους ήταν τόσο μεγάλη, που και αυτοί οι Τούρκοι, αναγκάστηκαν να τους εξουδετερώσουν γιατί είχαν γίνει δυνάστες και γι' αυτούς ακόμη τους αφέντες τους.
Ο Δημήτριος, αναγκάστηκε, να προσκηνήσει και να γίνει μουσουλμάνος. Η Ελληνική του ψυχή όμως δεν τον άφηνε ήσυχο να απολαύση τα αγαθά, που αφειδώς του έδιναν οι Τούρκοι.
Έστι έβγαλε τα τούρκικα ρούχα και φόρεσε την τιμημένη φουστανέλλα. Την φουστανέλλα αυτήν την έκανε το υπέρλαμπρο ένδυμα με το οποίο πέρασε στο νέφος των Εθνομαρτύρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: