ΕΘΝΙΚΟΣ ΥΜΝΟΣ

ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΤΙΚΕΣ ΑΡΙΕΤΕΣ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Πέμπτη 10 Ιουλίου 2014

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΑ ΝΕΡΑ ΤΩΝ ΠΙΣΙΝΩΝ

Τα κρυπτοσπορίδια είναι πολύ ανθεκτικά στη χλωρίνη.
Άτομα τα οποία έχουν οποιασδήποτε μορφής διάρροια πρέπει ν' αποφεύγουν να μπαίνουν ή να κολυμπούν μέσα σε πισίνες.
Επίσης αυτοί που χρησιμοποιούν τις πισίνες πρέπει απαραίτητα ν' αποφεύγουν να καταπίνουν έστω και ελάχιστες ποσότητες νερού.
Οι ειδικοί από τα Κέντρα Ελέγχου Ασθενειών των Ηνωμένων Πολιτειών προειδοποιούν για τους κινδύνους και για την πρόληψη των ασθενειών που δυνατόν να προσβάλλουν τους λουόμενους σε πισίνες.  
Επικρατεί γενικά η αντίληψη ότι το νερό της πισίνας δεν μπορεί να μεταδώσει κάποια ασθένεια. Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι η χλωρίνη σκοτώνει όλα τα επικίνδυνα μικρόβια.
Όμως αυτό δεν αληθεύει. Τα βακτηρίδια είναι πράγματι ευαίσθητα στη χλωρίνη και εξουδετερώνονται. Ωστόσο παρασιτικοί οργανισμοί όπως τα κρυπτοσπορίδια είναι περισσότερο ανθεκτικά.
Αναφέρονται στη βιβλιογραφία περιπτώσεις ατόμων, που μολύνθηκαν όταν χρησιμοποίησαν πισίνες, μολυσμένες από τα κρυπτοσπορίδια.
Τα άτομα είχαν μολυνθεί λόγω κατάποσης νερού από την πισίνα που είχε μολυνθεί από άλλους που την είχαν χρησιμοποιήσει και είχαν διαρροϊκή ασθένεια λόγω κρυπτοσποριδίων.
Τα περισσότερα άτομα που προσβλήθηκαν ήταν παιδιά. Η μόλυνση από τα κρυπτοσπορίδια χαρακτηρίζεται από διάρροια, ανορεξία, κοιλιακούς πόνους και εμετούς.
Τα κρυπτοσπορίδια είναι πολύ ανθεκτικά στη χλωρίνη. Ακόμη και ένα επεισόδιο απώλειας κοπράνων μέσα σε πισίνα από κάποιον που πάσχει, είναι αρκετό για να μολύνει το νερό. Επιπρόσθετα το νερό της πισίνας μπορεί να μεταδώσει τη μόλυνση για αρκετές μέρες μετά έστω και εάν μέσα στο νερό της πισίνας διατηρούνται οι σωστές συγκεντρώσεις χλωρίνης.
Τα άτομα που χρησιμοποιούν μια τέτοια πισίνα μπορούν να μολυνθούν έστω και με λίγο νερό που τυχαία θα καταπιούν.
Εκείνο το οποίο συστήνεται είναι οι χρήστες των πισινών να κάνουν ένα ντους προτού εισέλθουν στο νερό και να πλένουν τα χέρια τους μετά από το αποχωρητήριο. Επίσης οι πάνες για τα βρέφη πρέπει ν' αλλάζονται σε κατάλληλους χώρους και όχι δίπλα από το νερό της πισίνας.
Επιπλέον οι χρήστες των πισινών πρέπει ν' αποφεύγουν με κάθε τρόπο να καταπίνουν έστω και ελάχιστο νερό.
Τα επεισόδια διαρροϊκών λοιμώξεων με επηρεασμό πολλών ατόμων σε κάθε περίπτωση, έχουν αυξηθεί δραματικά κατά τα τελευταία χρόνια. Πιθανόν όμως αυτό να οφείλεται και εν μέρει στο γεγονός ότι το κοινό είναι τώρα περισσότερο ενήμερο και τα περιστατικά καταγράφονται καλύτερα και πληρέστερα παρά πρωτύτερα.
Σίγουρα το κολύμπι, στη πισίνα ή στη θάλασσα είναι μια πολύ καλή δραστηριότητα ιδιαίτερα το καλοκαίρι. Ορισμένες προφυλάξεις που πρέπει να λαμβάνονται από τους χρήστες των πισινών και η υπεύθυνη συμπεριφορά απ΄ όλους μπορεί να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο μεταδοτικών νοσημάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: