ΕΘΝΙΚΟΣ ΥΜΝΟΣ

ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΤΙΚΕΣ ΑΡΙΕΤΕΣ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Τετάρτη, 12 Νοεμβρίου 2014

ΒΡΕΘΗΚΕ Ο ΣΚΕΛΕΤΟΣ ΤΟΥ ΗΦΑΙΣΤΙΩΝΑ Ή ΤΟΥ ΝΕΑΡΧΟΥ;


amfipoli_kivotiosximos_tafos_20141112_02

Νέα εντυπωσιακά ευρήματα έβγαλε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη από τον τάφο στον Τύμβο Καστά, στην Αμφίπολη:
Η διεπιστημονική ομάδα της Κατερίνας Περιστέρη ανακοίνωσε πως κάτω από το δάπεδο του τρίτου θαλάμου βρέθηκαν κιβωτιόσχημος τάφος και σκελετός νεκρού.
Όπως προκύπτει από τα νεώτερα στοιχεία, οι αρχαιολόγοι βρίσκονται μπροστά σε ένα μνημείο αφηρωϊσμένου νεκρού, δηλαδή θνητού στον οποίον αποδόθηκαν λατρευτικές τιμές από την κοινωνία της εποχής του, και μιας εξέχουσας προσωπικότητας, αφού μόνο έτσι εξηγείται η κατασκευή αυτού του μοναδικού ταφικού συγκροτήματος.
amfipoli_kivotiosximos_tafos_20141112_04.jpg

Ο τάφος βρέθηκε σε βάθος 1,60 μ. από τους σωζόμενους λίθους του δαπέδου και είναι κατασκευασμένος από πωρόλιθους.
Οι εξωτερικές διαστάσεις του τάφου είναι μήκους 3,23μ., πλάτους 1,56μ. και σωζόμενου ύψους 1 μ. Ωστόσο, βρέθηκαν, κατά την ανασκαφή, ορθοστάτες από την ανωδομή του τάφου, που επιτρέπουν στους επιστήμονες να θεωρήσουν ότι το ύψος του έφτανε τουλάχιστον στο 1,80 μέτρα.
Εντός του τάφου δημιουργήθηκε μια επιμήκης βάθυνση (πλάτους 0,54μ. και μήκους 2,35 μέτρων) -θέση στην οποία τοποθετήθηκε ξύλινο φέρετρο. Βρέθηκαν, επίσης, διάσπαρτα, σιδερένια και χάλκινα καρφιά, καθώς και οστέινα και γυάλινα διακοσμητικά στοιχεία του φέρετρου.
amfipoli_kivotiosximos_tafos_kterismata_20141112_03.jpg
Όπως διαπιστώθηκε, το συνολικό ύψος του τρίτου θαλάμου από την κορυφή της θόλου έως τον πυθμένα του τάφου είναι 8,90 μέτρα.

amfipoli_kivotiosximos_tafos_20141112_05.jpg

Ο σκελετός βρέθηκε εντός και εκτός του τάφου και τώρα αναμένεται η εξέταση του ανθρωπολογικού υλικού από ειδικούς επιστήμονες. Επίσης, θα γίνουν όλες οι έρευνες τις οποίες απαιτεί η σύγχρονη επιστήμη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: