ΕΘΝΙΚΟΣ ΥΜΝΟΣ

ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΤΙΚΕΣ ΑΡΙΕΤΕΣ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821

Την εποχή της τουρκοκρατίας η Θεισόα, είχε το όνομα Λάβδα, το οποίο προέρχεται από την Βυζαντινή εποχή, όπου η περιοχή ανήκε στην Βυζαντινή Οικογένεια Λάβδα.


Την εποχή της επαναστάσεως, στην περιοχή διεξήχθη η Μάχη του Αγίου Αθανασίου, την 27  Μαρτίου του 1821. Στην μάχη αυτή ο Κολοκοτρώνης με 300 μανιάτες και πολλούς κατοίκους της περιοχής μας μεταξύ των οποίων και κάτοικοι του Χωριού Θεισόα (Λάβδα) με αρχηγό τον αγωνιστή Γεραγγελή, έδωσαν μάχη με 1.700 μάχιμους τούρκους, με γυναικόπαιδα στην μέση και 3.000 ζώα φορτωμένα με το βιός τους.

Η μάχη κράτησε 6 ώρες και όταν σώθηκαν τα πολεμοφόδια τους οι Έλληνες, αποσύρθηκαν στα γύρω βουνά. Από τον σάλαγο της μάχης, έφθασαν στον τόπο οι Πλαπουταίοι και ο Σπυρ. Σπηλιωτόπουλος με 400 παλληκάρια. Μόλις τους είδε ο Κολοκοτρώνης, έπιασε με 20 περίπου αγωνιστές το γεφύρι του Αλφειού (του Κούκου). Η μάχη ξανάρχισε πεισματικά , χωρίς όμως του Μανιάτες. Οι Τούρκοι μη μπορώντας να διαβούν την γέφυρα επιχείρησαν να περάσουν από το ποτάμι στην θέση Χαλούλαγα, 5000 από αυτούς σκοτώθηκαν από τους Έλληνες ή πνίγηκαν. Όσοι γλίτωσαν, αναζήτησαν ασφάλεια στο κάστρο της Καρύταινας. Η μάχη αυτή η πρώτη του 21 εμψύχωσε τους Έλληνες, οι οποίοι άρχισαν να προστρέχουν μαζικά πια στον αγώνα. (Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος)

1 σχόλιο:

anothrosko είπε...

Κάτι άλλαξε τις τελευταίες δεκαετίες. Η αθλιοποίηση της ζωής δεν περιορίζεται στον εαυτό μας, επεκτείνεται στο παρελθόν, επιχειρείται μία υπομείωση, ένα κατέβασμα του χθες για να μη φαίνεται το δικό μας νανικό ανάστημα. Κτίζουμε όχι κάτι δικό μας αλλά γκρεμίζουμε ότι έκτισαν με θυσίες και αίματα οι πρόγονοί μας" είπε ο Μακαριώτατος. "Διερωτώνται πολλοί συμπολίτες μας γιατί τέτοιο μένος κατά του 21, γιατί τέτοια μανία κατά των ηρώων και των μαρτύρων του. Είναι απλό: Το 1821 παραμένει το μεγάλο σχολείο του απροσκύνητου ήθους.